Udflugt til Kiev.

Vi skal naturligvis besøge Kiev - man kan ikke besøge Ukraine og slet ikke opleve hovedstaden, som på trods af alle rygter om verdenskriser fremstår som absolut  blomstrende metropol.

Det er planen, at vi laver udflugt til Kiev på søndag - bussen kører fra hotellet efter morgenmaden kl. 11.15. Det er måske lidt sent start, men det tager kun lidt over en time at køre til Kiev, og vi skal jo også  have chance at sove ud efter lørdags festen.

Kiev har været Ukrainsk hovedstad i 1500 år og har fået tilnavnet "De Russiske Byers Mor". Byen huser ca. 2,5 millioner indbyggere og er smuk og charmerende med mange store kirker og kulturelle mindesmærker

Ifølge Povest’ vremennych let ("Nestorkrøniken") blev Kiev grundlagt af de tre brødre Kyj, Šček og Choriv (byen blev opkaldt efter den ældste broder). Middelalderlige kilder daterer byens grundlæggelse til perioden 430-460 e.Kr. Jeg ved at i 1982 har man fejret Kievs 1500 års jubilæum, men hvorfor netop 1982 kunne jeg ikke finde ud.

Byen har skiftet sin tilhørs forhold rigtig mange gange - Kiev blev indlemmet i de tyrkiske khazarers rige i det 7. århundrede. I det 9. århundrede blev byen imidlertid erobret af de skandinaviske væringer, der brugte de russisk-ukrainske floder som den naturlige vej til Konstantinopel. I år 882 blev Kiev fyrstesæde i riget Rus, der herefter også kaldes Kiev-Rus -riget. Det var den første vigtige østslaviske statsdannelse og en forløber for både Rusland, Ukraine og Hviderusland – altså Rusland var født  i Kiev, og ikke i Moskva.

I det 11. og 12. århundrede var Kiev med ca. 50.000 indbyggere den største by i Europa næst efter Konstantinopel.

I 1240 blev Kiev ødelagt af mongolerne. I 1569 blev byen til provinshovedstad i riget Polen-Litauen. Da der var blevet dannet en selvstændig ukrainsk stat i 1667, blev Kiev dens hovedstad. I 1793 blev Ukraine imidlertid indlemmet i Rusland og var siden 1920 en sovjetrepublik i Sovjetunionen. Kiev var besat af Tyskland fra 19. september 1941 til 6. november 1943. I den periode blev der myrdet mellem 120.000 og 160.000 civile og krigsfanger. Store dele af byen blev ødelagt under krigen.

I 1991 blev Kiev hovedstad i den uafhængige stat Ukraine.

Kiev betegnes ofte også som en vugge for kristianiseringen af områderne, der senere blev til Hviderusland, Rusland og Ukraine. Kiev bibeholdt sin kulturelle betydning også i perioder med relativ nedgang og den vedblev at være centrum for den østlige ortodokse kirke. Dets hellige steder som Kiev Pechersk Lavra (Huleklostret) og Skt. Sofia katedralen tiltrak pilgrimme i århundreder og er nu på UNESCOs verdensarvsliste og de er stadig de primære religiøse centre og ligeledes store turistattraktioner.

Det er første gang jeg vil lave en tur til Kiev, så jeg ved ikke helt i hvilke rækkefølge er det mest hensigtsmæssigt at besøge stederne - det snakker vi om med buschaufføren, og erfaring vil vise, hvor meget man kan/ vil klare på en dag.

Men vi skal sikkert besøge Skt. Sofie Katedralen.

Skt. Sofia katedralen var bygget i XI århundrede i centrum af Kiev efter ordre fra Jaroslav Den Vise. Forskellige kilder angiver forskellige datoer for byggeriets start – 1017 og 1037,  mest sandsynligt  1037 – grundet politisk situation i staten Rus.

I 1240 var katedralen ødelagt at mongol hæren, dog var bygget op igen sidst i 14 århundrede. I midten af 17 århundrede bliver der også åbnet en mandlig kloster her.  Sidst i XVII århundrede var katedralen bygget om i en ukrainsk barokke stil - så komplekset fik sit nuværende udseende. .

 

En anden historisk betydningsfuld personv- getman Mazepa fik bygget klokketornet. Den klokke, som var støbt den gang er bevaret og har havnet Mazepa klokke

Der er 100 gamle begravelser i katedralen, blandt andet sådanne store historiske personer som Jaroslav den Vise og Valdimir Monomah er begravet der.

 

 I katedralen  bevaret flere af meget gamle mosaikker  og fresker, som dateres til XI århundrede

En af dem – Gudmor Oranta. Meget interessant for historikere, da billedet vidner historisk blanding af hedenske og kristen tro. Oranta, som var Gudine af Frugtbarhed står med hænderne oppe, som Oranta plejer at stå, men alligevel hun er tegnet som Vor Fru..- altså Gudmor.

 

Vil vil besøge Vladimir- Katedralen, som er ikke såå gammel - bygget i midten af 19 århundrede, men fantastisk smuk, især indeni. De berømte russiske kunstmalere som Vrubel, Vasnetsov og Nesterov har arbejdet over udsmykning af katedralen.  Katedralen ligger på toppen af en bakke og i sin tid kunne ses fra alle byens dele. Nu det er den vigtigste katedral af Ukrainske ortodoks kirke.

Fra Skt. Sofie Katedral er der ikke langt til  Michajlovsky kloster.

Katedral og omkring liggende kloster var bygget så langt tilbage som i 1108-1113. Det var den første katedral i Rusland, hvor kuplerne var forgyldte - dækket med tynd lag af guld. Efter den katedral bliver det til tradition. 

Både katedral og klosteret var stort set grundet med jorden af kommunister i 1934-1936 år, men var bygget på ny i 1997-1998, åben igen i 1999.

Den anden vartegn af Kiev er  Andreev-kirken - som er utrolig smuk. Den ligger ikke langt væk fra Mikaylosky kloster. Kirken ligger også på toppen af en bakke. Byggeriet var startet efter ordre af zarina Elizabet I, som besøgte Kiev i 1744 - hun har personligt lagt den første sten i fundamentet. Tegninger var lavet af tidens mest berømte arkitekt Bartolomeo Rastrelli. Den russiske arkitekt Michurin har udført arbejdet, og efter sigende lavet flere ændringer og tilføjelser i oprindelige tegninger.  Kirken var færdig i 1752. Kirken er både fungerende kirke med Gudtjenester hver morgen og hver aften, er åben som museum fra 13.00  til 17.00, mens om aftenen efter gudstjenester spillers der koncerter af klassisk musik.

Vi skal naturligvis også går en tur over Kievs central plads -  store og flot "Maydan Nezaleznosti" - Uafhængigheds Plads. Sådan ser det ud om aftenen... Efter sigende under denne store plads ligger en hel handelsby. Ovenpå er der en ensemble af flotte bygninger og fontæner og  den lokale  "Friheds Gudinde" - en dame, stående på en globe, som symbolisere den frie Ukraine

 

 

Planen er at køre tilbage til vores by senest kl. 18.00, måske før, og være på hotellet ved kl. 19.00 - men jeg er mere sikker med tidspunkter efter vi har gennemført den første udflugt.

Prisen for deltagelse i udflugten - 30 euro, 50 for et par. Prisen dækker bussen hele dagen, samt guiden. Man skal selv betale for evt. indgangsbilletter og forfriskninger.